1ον Συγκρότημα Λαϊκών Κυπριακών Χορών
Λαϊκών Οργανώσεων Άσσιας
Ιστορική Αναφορά
1957-2012

55 Χρόνια προσφοράς


Δώσαμε και δίνουμε ευκαιρίες στους νέους για υγιή απασχόληση
συνδέοντας τους με τις ρίζες και τις παραδόσεις μας διασφαλίζοντας την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια μας σαν άτομα και σαν λαός.

ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΣΙΑ
ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Τους πρώτους που εβάλαση τες βάσεις
Για νάβρουν οι νεότεροι
Τζαι να μεγαλουργήσουν
Τιμή τζαι δόξα πρέπει τους
Τζ΄εχτίμηση μεγάλη

Τα ήθη τα έθιμα και οι παραδόσεις αποτελούν την ταυτότητα του κάθε λαού. Στις Λαϊκές Οργανώσεις της Άσσιας διαχρονικά αυτό ήταν βίωμα και πρώτιστο καθήκον.

Ήταν το 1957, όταν οι παράγοντες των Λαϊκών Οργανώσεων Άσσιας σε συνεργασία με τον Γρηγόρης Aσσιώτη, οργάνωσαν μαθήματα κυπριακών χορών, με σκοπό τη δημιουργία του πρώτου σε όλη την Κύπρο, συγκροτήματος κυπριακών χορών.

Οι πρόβες γίνονταν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και μαγνητόφωνο. Μόνο με τη φωνή και τα παλαμάκια του δάσκαλου Γρηγόρη να αποδίδουν τους ήχους και τους ρυθμούς κάτω από το φως ενός λουξ!

H πολλή θέληση, το μεράκι και η μεγάλη αγάπη όλων για μάθηση, υπερνικούσαν όλα τα τεχνικά εμπόδια και τις δυσκολίες έτσι που τα μαθήματα προχωρούσαν και απέδιδαν. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες οι συντελεστές, κατάφεραν να πραγματοποιήσουν το όνειρο τους. Το συγκρότημα ήταν πλέον έτοιμο και άρχισε να δίνει παραστάσεις σε όλη την Κύπρο.

Είχε τεράστια επιτυχία και έγινε περιζήτητο. H κορύφωση δε της επιτυχίας και της παγκύπριας αναγνώρισης του πρώτου αυτού συγκροτήματος, ήρθε μετά την παρουσίαση για πρώτη φορά στο νησί μας, αναπαράστασης κυπριακού γάμου. Ήταν μια υπεράνθρωπη προσπάθεια που έγινε κατορθωτή χάρις τη συμπαράσταση των παραγόντων και φίλων των Λαϊκών Οργανώσεων Άσσιας και σημείωσε τεράστια επιτυχία.

Οι περισσότεροι από τους πρώτους χορευτές δίδαξαν μετά σε πολλά χωριά δημιουργώντας νέα συγκροτήματα από τα οποία ξεφύτρωσαν νέοι χορευτές οι οποίοι δίδαξαν με την σειρά τους, Αυτό συνεχίζεται μέχρι σήμερα διατηρώντας την παράδοση στους κυπριακούς χορούς.

Η εποχή πολύ δύσκολη με αντίξοες και σκληρές συνθήκες που ένα τέτοιο συγκρότημα αποτελούσε όαση στη πολιτιστική ερημιά που επικρατούσε στο τόπο

Σήμερα, 55 χρόνια από τότε, αισθανόμαστε περήφανοι για τις Λαϊκές Οργανώσεις της Άσσιας γιατί διαχρονικά φρόντιζαν να παρέχουν προς τους νέους υγιή απασχόληση με την δημιουργία θεατρικών Ομάδων μουσικών σχημάτων, χορωδίας, χορευτικών συγκροτημάτων ως επίσης οργανώνοντας περιφερειακούς αγώνες στίβου από το 1948 διατηρώντας ταυτόχρονα ποδοσφαιρικές ομάδες.

H ιστορία των μορφωτικών συλλόγων στην Κύπρο και ιδιαίτερα η ιστορία του Λαϊκού Κινήματος είναι η κληρονομιά που οι προηγούμενες γενιές έχουν κληροδοτήσει στις νεότερες.

Οι συνθήκες σήμερα είναι πάρα πολύ διαφορετικές από ότι στις δεκαετίες του ’60 και ’70 και του ’80. H σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα, έχει επηρεάσει, δυστυχώς, αρνητικά τη λειτουργία των συλλόγων και των σωματείων, H ανάγκη, όμως, για δημιουργική απασχόληση, όχι μόνο δεν έχει εκλείψει, αλλά θα έλεγα ότι έχει πολλαπλασιαστή. Για αυτό, με μεγάλη συνέπεια και ζέση, θα πρέπει η πολιτεία να εγκύψει στην αναζωογόνηση και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας και της δραστηριότητας των μορφωτικών, λαογραφικών και πολιτιστικών συλλόγων – υπηρετώντας ασφαλώς τις ίδιες αρχές και αξίες – για να συνεχίσουν να διαδραματίζουν το θετικό και εποικοδομητικό ρόλο, που μέχρι τώρα προσφέρουν στην κοινωνία.

Πιστεύουμε ότι ο Πολιτισμός και ιδιαίτερα ο Λαϊκός μας Πολιτισμός, θα πρέπει να στηρίζεται και να προσφέρεται κάθε ηθική και οικονομική στήριξη, ώστε οι άνθρωποι που τον υπηρετούν να προσφέρουν ακόμα περισσότερα.

Είναι προς το συμφέρον της τέχνης, αλλά ταυτόχρονα είναι και προς το συμφέρον της πολιτείας, να έχει τον πολιτισμό στις προτεραιότητές της, γιατί έτσι δημιουργεί ανθρώπους σκεπτόμενους, μορφωμένους, ευαίσθητους, ανθρώπους που έχουν κρίση και περιεχόμενο. Και όταν μια Πολιτεία έχει τέτοιους ανθρώπους, τότε αυτή η Πολιτεία είναι δημοκρατική, προοδευτική και έχει ένα δημιουργικό μέλλον.
Συναισθανόμενοι την αξία της κληρονομιάς που μας έχουν αφήσει αυτοί οι άνθρωποι, αλλά και το βάρος και την ποιότητα της ιστορίας μας συνεχίζουμε σήμερα μέσα σε αντίξοες και σκληρές συνθήκες να παράγουμε πολιτισμό, να δημιουργούμε και να δίνουμε ευκαιρίες στους νέους μας για υγιή απασχόληση κρατώντας τους μακριά από τα ναρκωτικά και την βία.

Χωρίς οίκημα με ελάχιστα μέσα και οικονομικά, δίνουμε σκληρό αγώνα να κρατηθούμε ζωντανοί.

Πέραν του Λαογραφικού μας Ομίλου διατηρούμε με μεγάλη επιτυχία και Θεατρική Σκηνή.

Φροντίζουμε με θρησκευτική ευλάβεια να ενώνουμε τους νέους της προσφυγιάς με τις ρίζες, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα μας για να αποτελέσουν και την φυσική συνέχεια του σωματείου και του χωριού μας. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα πετύχουμε να έχουμε συνέχεια κρατώντας ζωντανές τις μνήμες και την θέληση μας για αγώνα μέχρι την πολυπόθητη εκείνη μέρα της επιστροφής.
Και να κρατήσουμε την Άσσια ζωντανή στις καρδιές μας

Δημήτρης Δημητρίου Αδάμου
Πρόεδρος του Προσφυγικού Σωματείου Ομόνοιας Άσσιας
Και του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου Γρηγόρης Ασσιώτης